Skip to content Skip to footer
zelim izdati knjigo v samozaložbi

Zakaj bi izbrali Ekslibris?

Obržite avtorske pravice besedila. Omogočamo tudi izdelavo za Amazon KDP, zvočno knjigo ter eknjigo.

kako izdati knjigo v samozaložbi

Bolnišnica Covid. Franc Jamšek, 2023

PRIMER OBLIKOVANJA

Oblikovanje naslovnice,
prelom in ilustriranje

oblikovanje knjig

NEKAJ PRAKTIČNIH NASVETOV PRI OBLIKOVANJU KNJIGE:

Oblikovanje knjige je ključni korak pri pripravi knjige na izdajo. Tu je postopek oblikovanja knjige, ki ga lahko uporabite kot vodnik za svoj projekt:

1. Zbiranje idej: Prvi korak pri oblikovanju knjige je zbiranje idej o tem, kako naj knjiga izgleda. Razmislite o tem, kakšen format, velikost in tipografijo bi radi uporabili in kakšne robove bo imela knjiga. Prav tako razmislite o tem, kakšne barve in slike bi radi uporabili ter kakšno razporeditev besedila bi bilo najbolje uporabiti.

2. Določitev ciljne publike: Preden začnete z oblikovanjem, morate določiti ciljno publiko za svojo knjigo. To vam bo pomagalo pri izbiri pravega tona, sloga in oblikovanja, ki bo pritegnilo in nagovorilo vašo ciljno publiko.

3. Oblikovanje naslovne strani: Naslovna stran je prva stvar, ki jo bodo videli bralci, zato je pomembno, da je privlačna in informativna. Uporabite privlačno sliko ali grafiko, ki bo ustrezala vsebini knjige, in jasen naslov, ki bo prikazal, o čem knjiga govori. Dodajte tudi ime avtorja in druge podatke, kot so logotipi založb in drugo.

4. Postavitev besedila: Ko je naslovna stran dokončana, lahko nadaljujete s postavitvijo besedila. Pomembno je, da izberete pravo tipografijo, velikost in razmak, ki bo bralcem omogočil lažje branje in razumevanje. Razmislite o uporabi podnaslovov, odstavkov in drugih elementov, ki bodo pomagali pri organizaciji besedila.

5. Izbor barv in slik: Barve in slike lahko pomembno vplivajo na vzdušje in vtis, ki ga bralci dobijo ob branju vaše knjige. Izberite barve, ki se ujemajo z vsebino knjige in ciljno publiko. Prav tako izberite slike, ki bodo pritegnile pozornost in podprle vsebino knjige.

6. Oblikovanje kazala: Kazalo je pomemben element knjige, ki omogoča bralcem, da hitro najdejo informacije, ki jih iščejo. Pomembno je, da kazalo oblikujete tako, da je pregledno in enostavno za uporabo.

7. Urejanje in pregledovanje: Ko je oblikovanje dokončano, je pomembno, da knjigo še enkrat pregledate in uredite. Preverite pravopis, slovnico in druge napake ter se prepričajte, da je knjiga pripravljena za izdajo.

V zaključku lahko rečemo, da je oblikovanje knjige pomemben korak pri pripravi knjige za izdajo. S pravilno izbiro tipografije, barv, slik in postavitve besedila lahko ustvarite privlačno in pregledno knjigo, ki bo bralcem pritegnila pozornost in jih nagovorila k branju.

V kolikor se želite naučiti oblikovanja vas vabimo na naše tečaje: tečaji eklibris

 
 

Sprejemamo rokopise