Skip to content Skip to footer

Kako izdati knjigo in na kaj moramo biti pozorni. Samozaložba, založba ali pot vmes.

NA KAJ MORATE BITI POZORNI KOT SAMOZALOŽNIK

Na to pot se je smiselno podati kadar znate knjigo sami oblikovati, pripraviti na tisk ter vas uredniško mnenje ne zanima preveč oz ne potrebujete v zvezi z izdajo knjige nobenega svetovanjne. Predvsem pa imate opdrto samostojno dejavnost, ki vključuje klasifikacijsko dejavnost založništva ter prodajanja knjig in lahko za prodajo izdajate račune in plačujete davke.
Kar se tiče ostalih stroškov lektoriranja ter tiska pa bo tudi to predstavljalo strošek.jige kot je knjiga, ki vsebine preveč splovničnih napak.

Največkrat je razlog, da želijo avtorji izdati knjigo v samozaložbi ta, da želijo prodajo vršiti sami ter prejeti od prodaje 50% honorar, so pa morda pri celokupnih stroških, najema oblikovalcev, iskanja tiskarjev, nepoznavanja področja njihovi stroški in obremenitve prevelike.

Pri oblikovanju knjig je pomembno, da pozna oblikovalec to področje, sodeluje s tiskarji in se specializira za oblikovanje knjig, saj vam bo lahko na tak način prihranil strošek pri tisku, platnice pa bodo primerno pripravljene. Pomembno vlogo igrajo tudi pravilna izbira formatov ter gramature in kakovosti papirja na katerega tiskamo. Marsikateri tiskar vam bo seveda poskušal prodati dražje papirje oz. tiste, ki jih ima na zalogi, ki pa niso nujno najboljši oz. funkcionalni.

Pri številu natisnjenih knjig je potrebno vedeti, da ne presegamo naklad, ki jih bo v distribucijo vzel distributer za prodajo po knjižnicah in knjigarnah.

KAJ PA ČE SE NA PODROČJE OBLIKOVANJA IN IZDAJANJA KNJIG NE SPOZNATE, NIMATE DEJAVNOSTI IN OSTALEGA ZNANJA.

No, ravno zaradi tega, smo pred 11. leti ustanovili založbo Ekslibris, ki je za avtorje samozaložnike izdelala celostno rešitev na področju oblikovanja in izdajanj knjig po naročilu. Tako smo pomagali že skoraj 200 avtorjem, nekateri izmed njih so naši stalni avtorji že leta in leta. Avtorjem omogočamoizdelavo, pripravo, tisk ter prodajo njihove knjige kot tudi promoviranje in prodajo v naši spletni knjigarni.

Tako je vaša knjiga v povprečju pripravljena in na policah v treh tednih.

Pri sami knjigi vam tudi pomagamo z uredniškimi nasveti, celostno podobo, svetujemo vam glede naklade ter izdelamo grafično podobo kot si jo želite. Vsake knjige se lotevamo individualno ter vam poleg tiskane knjige ponujamo tudi pripravo eknjige kot tudi zvočne knjige ter se razvijamo s časom.

Esklibris se prav tako specializira za oblikovanje bolj zahtevnih ali pa neleposlovnih knjie po meri, oblikuje kataloge, monografije ali učbenike.