Skip to content Skip to footer

Od česa bo odvisen strošek
izdajanja knjige?

Potrebujete pomoč ? Kontaktirajte nas na  info@ekslibris.si, ali pa nas pokličite na 040864978  od pon- pet 9:30-18.00 ure. Z veseljem bomo dogovorili na vaša vprašanja.

1.GRAFIČNA PRIPRAVA

Seveda se moramo zavedati dveh aspektov priprave knjige. Prvi stroškovni del je grafična priprava in lektoriranje, drugi pa tisk. Kar se tiče tretjega aspekta: oglaševanja in promocije, lahko veliko naredimo sami.

 •  Za kakšno oblikovanje se odločate, tu je spet pomebno kakšen obseg in zahtevnost predstavlja vaša knjiga oblikovalcu. Vsebuje knjiga veliko tabel, indeksov, grafov, fotografij, gre za ubčik, knjigo z nazornim stiliziranje ali preprosto prozno delo, z minimalističnim oblikovanjem.
 • Ali bo vaša knjiga illustrirana. Otroška literatura, slikanice, otroške pesmice in podobno so seveda vedno ilustrirane, lahko pa imajo grafične in ilustratorske podobe tudi leposlovna dela za odrasle.
 •  Kakšno naslovnico boste imeli. Bo unikatna, z ilustracijami, jo boste priskrbeli sami ali bo šlo za preprosto predlogo. Vse je seveda odvisno kolior ur oblikovalskega dela bo vaša knjiga terjala.
 • potrebujete uredniški pregled, spremno besedo ali program mentorstvo, ki vam svetuje pri vsebinskem delu knjige in strukturi.
kako izdati knjigo

2. TISK

 • Strošek izdaje knjige bo odvisen od obsega knjige in s tem povezanimi stroški tiska. Cena  izdaje knjige in preloma je odvisna od obsega in zahtevnosti vaše priprave.
 • Kakšno knjigo želite izdati. Gre za mehke ali trde platnice. V praksi velja, da so knjige s trdimi platnicami v povprečju dražje za 1,5x od knjig z mehkimi platnicami, seveda pa se moramo tu odločiti kaj je pomembno. Slikanice bodo v knjigarnah najvčekrat zastopane s trdimi platnicam
 • Za kakšno naklado se odločate? Tu je seveda res, da cena knjige na izvod z naklado pada, se pravi več kot jih boste natisnili, cenejše vas bo stal izvod, pri čemer je treba oceniti koliko knjig boste prodali,  knjige v skladišču vam bodo s časomo le v napoto.
strošek izdajanja knjige,

 • Za kakšen tisk in format se odločate? Barvni tisk je seveda najdražji kot tudi izbira formatov, ki odstopajo od standardnih tiskarskih pol (oz formatov zlatega reza). V praksi to pomeni, da je največji tiskarski izkoristek na primer knjiga formata A5, ki je klasičen format knjige, saj lahko 4 pole A5 postavimo na eno tiskarsko polo. Pri vsem tem vam seveda svetujemo, saj obstajajo številni drugi formati, s katerimi dosežemo enak učinek.
 • V kolikor imate barvno gradivo, kako je le- to razporejeno v knjigi. Kadar barvne fotografije smiselno uredimo oz. postavimo na določene strani, lahko preostali del knjige tiskamo črnobelo, kar bo znatno zmanjšalo stroške tiska.
 • Gramatura in kakovost papirja. Tu vedno ne drži, da je najdražji papir tudi najboljši, z našimi 11 letnimi izkušnjami in stalnim sodelovanjem s tiskarjem vam bomo svetovali, kako in na kakšen način tiskati vaše knjige, da bodo lepe, berljive estetske in cenovno smiselne.
     Naša založba sodeluje s tiskarno Demat in drugimi.

Kaj pa strošek priprave e-knjige
in zvočne knjige?

 • Pri pripravi e-knjige je seveda potrebno vedeti, da gre največkrat za dodan format k že tiskani izdaji knjige, seveda pa lahko dobro funkcionira samostojno, kadar gre za žanr, ki v tisku ni dobro zastopan ali pa preprosto nimate sredstev za izdajo knjige. Stroški priprave so nižji saj tiska ne potrebujemo, grafična priprava pa je tudi precej enostavna, saj za naslovnico potrebujemo le sprednjo platnico, ki je lahko v nižji rezoluciji.
 • Zvočne knjige so precej zahtevna zadeva. Najprej je seveda pomembno, da vaše knjige prebere dramski igralec ali nekdo s podobnostjo področja.
 • Pomembna je studijska oprema in kvaliteta zvoka in nato postprodukcija.
 • Celoten postopek snemanja in postropdukcije je časovno zahteven in so s tem povezani tudi višji stroški priprave. Gre pa za zanimiv trend v porastu. Strošek je odvisen predvsem od obsega knjige.