Skip to content Skip to footer

Kako izdati knjigo?
Založba, samozaložba ali pot vmes

Želite svojo knjigo predstaviti svetu, vendar nimate založnika ali ne želite izdati pri tradicionalni založbi? Potem je samozaložba ter nekakšna pot vmes prava odločitev za vas! Samozaložba vam omogoča popoln nadzor nad vašo knjigo, od izbire naslovnice do končne cene. V tem prispevku bomo razkrili korake in nasvete, kako izdati knjigo v samozaložbi ter kaj so njene prednosti in slabosti. Če torej želite izdati knjigo v samozaložbi, berite dalje!

O samozaložbi

Samozaložba je postopek izdaje knjige brez pomoči tradicionalne založbe. To pomeni, da avtor sam obvladuje celoten proces izdelave in distribucije svoje knjige. Samozaložbo lahko izvajate prek različnih platform na spletu ali pa se odločite za fizično izdajo vaše knjige.

Ena od glavnih prednosti samozaložbe je popoln nadzor nad vašo knjigo – lahko si sami določite ceno, velikost, naslovno stran in celotno vsebino. Poleg tega pridobite večji delež prihodka kot pri tradicionalni založbi.

Pomembna dejavnika sta tudi hitrost in enostavnost postopka – v samo nekaj korakih lahko objavite svojo knjigo na spletu in jo ponudite bralcem po vsem svetu. Če želite imeti večjo kontrolo nad prodajo svoje knjige ter uresničiti svoje sanje o lastni zgodbi, potem je samozaložba pravi način za vas!

Prednosti in slabosti

plusi …

 Ena od največjih prednosti samozaložbe je ta, da lahko avtor ohrani vse prihodke od prodaje knjige. Začetni stroški oblikovanja, so lahko v sklopu posamičnih storitev dražji od tistih, ki jih ponuja založba skupaj.

Poleg tega ima avtor v samozaložbi tudi več svobode glede oblikovanja in urejanja knjige ter razporeditve svoje besedila. Avtor si lahko sam izbere naslovnico, postavi opombe ali dodatke po lastni presoji brez kakršnih koli omejitev.

minusi …

Prva pomanjkljivost samozaložbe je vsekakor finančno breme. Sami boste morali krmariti skozi postopke izdaje knjige, kar vključuje urejanje, oblikovanje in tiskanje ter distribucijo vaše knjige. To lahko povzroči velike stroške in precejšnjo časovno obremenitev.

Druga pomembna stvar pri samozaložbi je omejen doseg publike. Čeprav lahko s sodobno tehnologijo dosežejo širše množice ljudi po svetu, bo brez trdnega marketinškega načrta vaša knjiga verjetno ostala neprepoznana med širokim krogom bralcev.

Poleg tega pa lahko samostojni proces izdaje privede do slabše kakovosti končnega izdelka. Brez urednika ali založnika se hitro zgodi napaka ali spregled kakršnekoli podrobnosti pri vašem delu – od tipkarskih napak do premajhnega besedila v posameznih poglavjih.

Ključno pri odločanju za samostojno izdajo knjige je premišljena odločitev prednosti in slabosti

kako izdati knjigo

Kako se lotiti marketinga za svojo knjigo?

Izdanje knjige v samozaložbi je velik uspeh, toda delo ni končano. Da bi vaša knjiga dosegla širšo publiko in postala priljubljena, morate biti sposobni trženja. Tukaj je nekaj korakov, ki vam lahko pomagajo pri tem.

1. Začnite s spletnim mestom: ustvarite spletno stran ali blog o vaši knjigi. Objavite povzetek zgodbe in morda nekaj izsekov za vzpodbujanje bralcev.

2. Uporabite družbena omrežja: objavljajte kratke uvode o svoji knjigi na Facebooku, Twitterju in drugih socialnih medijih ter povezave do vaše spletne strani.

3. Pojdite lokalno: obvestite lokalne prodajalce in knjižnice glede vaše nove izdaje in jih prosite za podporo pri promociji.

4. Razmislite o oglaševanju: razmislite o plačevanju oglaševalskih kampanj na Facebooku ali Googlu AdWords.

5. Sodelujte na dogodkih: udeležujte se avtorskih dogodkov, literarnih festivalov in drugih kulturnih prireditev ter predstavljajte svojo knjigo tam.

6. Poiščite ocene: poiščete pregledovalca ali blogerja, ki bi lahko pregledal vašo knjigo in podal mnenje.

KAJ PA ČE SE NA PODROČJE OBLIKOVANJA IN IZDAJANJA KNJIG NE SPOZNATE, NIMATE DEJAVNOSTI IN OSTALEGA ZNANJA.

No, ravno zaradi tega, smo pred 11. leti ustanovili založbo Ekslibris, ki je za avtorje samozaložnike izdelala celostno rešitev na področju oblikovanja in izdajanj knjig po naročilu. Tako smo pomagali že skoraj 200 avtorjem, nekateri izmed njih so naši stalni avtorji že leta in leta. Avtorje omogočamo izdelavo, pripravo, tisk ter prodajo njihove knjige kot tudi promoviranje in prodajo v naši spletni knjigarni.

Tako je vaša knjiga v povprečju pripravljena in na policah v treh tednih.

Pri sami knjigi vam tudi pomagamo z uredniškimi nasveti, celostno podobo, svetujemo vam glede naklade ter izdelamo grafično podobo kot si jo želite. Vsake knjige se lotevamo individualno ter vam poleg tiskane knjige ponujamo tudi pripravo eknjige kot tudi zvočne knjige ter se razvijamo s časom.

Esklibris se prav tako specializira za oblikovanje bolj zahtevnih ali pa neleposlovnih knjie po meri, oblikuje kataloge, monografije ali učbenike.

V kolikor se želite udeležiti tečajev grafičnega oblikovanja in oblikovanja knjig pa vam omogočamo tudi to Ekslibris tečaji.

Še sklepni nasvet

Naj vam bo prvo vodilo pri pisanju in izdajanju knjig, da je pisanje vaša nuja, da je to vaša strast in da ni druge poti kot da svojo strast delite s svetom. 

Drugo vodilo pri pisanju naj bo prosite za mnenje nekoga, ki ga cenite in vam bo lahko podal konstruktivno kritiko. Tako boste pisanje lahko izboljšali.

Smiselno je tudi, v kolikor vaše področju ni leposlovne narave, da pri pisanju svoje knjige najpre raziščete področje. Koliko knjig na temo, ki se je želite lotiti že obstaja in po čem se lahko vaša razlikuje. Morda ni tako napačno delati v smereh, ki so manj raziskana. Zdi se, da je poplave enakih naslovov in tem preveč.

Vedno pa težite k originalnosti, bodite svoji, saj veste, vsi ostali so že oddani.

samozaložba

Kako izdati knjigo v samozaložbi?

Samozaložba je odlična možnost za avtorje, ki si želijo obdržati večji delež prihodkov od prodaje svojih knjig.

Prva stvar, ki jo morate storiti, če želite izdati svojo knjigo v samozaložbi, je da najdete primerno platformo ali ponudnika storitev. Obstaja veliko različnih možnosti na trgu, zato se pred nakupom prepričajte o njihovi kakovosti in ugledu.

Ko imate platformo ali ponudnika storitev za izdajo vaše knjige v samozaložbi, morate pridobiti ISBN številko in urediti spletno stran ali prodajno mesto za promocijo vaše knjige.

Po tem koraku pa sledi najpomembnejša naloga: marketing. Brez dobre promocije namreč tudi najbolje napisana in urejenja knjiga ne bo nikoli dosegla bralcev. Poskrbite za dobro optimizacijo spletnega mesta (SEO), ustvarite družabne medije ter pošljite recenzije bralcem ter blogerjem, ki pišejo o knjigah.

kako izdati knjigo v samozaložbi

Kdaj se je smiselno odločiti za tovrstno pot?

Na to pot se je smiselno podati kadar znate knjigo sami oblikovati, pripraviti na tisk ter vas uredniško mnenje ne zanima preveč oz ne potrebujete v zvezi z izdajo knjige nobenega svetovanjne. Predvsem pa imate opdrto samostojno dejavnost, ki vključuje klasifikacijsko dejavnost založništva ter prodajanja knjig in lahko za prodajo izdajate račune in plačujete davke.

Največkrat je razlog, da želijo avtorji izdati knjigo v samozaložbi ta, da želijo prodajo vršiti sami, so pa morda pri celokupnih stroških, najema oblikovalcev, iskanja tiskarjev, nepoznavanja področja ali nespamentega tiskanja prevelike naklade, njihovi stroški in obremenitve v resnici dostrikrat veliko večja, poleg tega so brez uredniškega pregleda in svetovanja.

Tu je nekaj korakov, ki vam bodo pomagali pri izdaji knjige v samozaložbi:

1. Ustvarite končno različico svoje knjige: Preden začnete postopek izdaje v samozaložbi, morate imeti končno različico svoje knjige. To pomeni, da ste končali s pisanjem, urejanjem in oblikovanjem knjige. Za oblikovanje lahko uporabite različne brezplačne ali plačljive programe, kot so Adobe InDesign, Canva ali Microsoft Word, odvisno od vaših potreb in znanja.

2. Izberite platformo za izdajo v samozaložbi: Ekslibris je ena izmed njih. Obstaja tudi več platform za izdajo knjig v samozaložbi v kolikor boste prodajali svojo knjigo prevodu:  kot so Amazon Kindle Direct Publishing, Smashwords, Draft2Digital, Lulu, Blurb in CreateSpace.

3.Uredite svojo knjigo: Preden jo lahko naložite na platformo za izdajo v samozaložbi, morate urediti svojo knjigo v obliki, ki jo podpira platforma. To lahko vključuje pretvorbo datoteke v ustrezen format, kot je PDF ali EPUB, in vstavljanje kazala ali drugih dodatkov, ki jih želite vključiti.

  1. Naložite knjigo na platformo za izdajo v samozaložbi: Ko je vaša knjiga pripravljena, jo naložite na izbrano platformo za izdajo v samozaložbi. Običajno boste morali določiti ceno, opis in druge podrobnosti o knjigi ter izbrati možnosti distribucije.

  2. Izberite možnosti distribucije: Večina platform za izdajo v samozaložbi ponuja več možnosti distribucije, kot so elektronska knjiga (e-knjiga) ali fizična knjiga. Če se odločite za fizično kopijo, boste morali izbrati tudi možnosti tiskanja in dostave.

  3. Tržite svojo knjigo: Ko je knjiga izdana, je ključnega pomena, da jo tržite. To lahko vključuje promocijo prek družbenih medijev, spletnih oglasov, sodelovanje z vplivneži, organizacijo dogodkov in drugo. Pomembno je, da najdete način, ki ustreza vašim potrebam in ciljni publiki.

Knjiga je natisnjena, kaj pa zdaj?

Seveda ne predlagamo, da sedite križem kražem. Večji in žal najpomembnejši del pri izdajanju knjig je promocija. Socialna omrežja, predstavitve knjig in širjenje knjižne besede je še vedno najbolj zanesljiv recept za uspešno prodajo. O vaši knjigi se mora govoriti ali pa vsaj o vas. Primer Bagole in knjige o izgorelosti. Res mislite, da bi imela
knjiga tak tržni uspeh, če ne bi vedeli nič o avtorju?

Druga zadeva je seveda, da se s knjigo udeležujete natečajev, ki zahtevajo končni izdelek. Dober primer je vsakoletna nagrada oz. natečaj za najboljšo samozaložniško knjigo, ki ga razpisuje revija Mentor v sodelovanju z JSKD.

Več o letošnjem natečaju si lahko preberete tukaj: JSKD natečaj

Vedeti moramo, da je založništvo in distribucija knjig posebne vrste organizem, ki se razvija v času in prostoru in dobiva vedno nove razsežnosti. Da ne gre vedno za to ali je vaša knjiga dobra ali ne, velikokrat ja, dobre knjige bodo nagrajene in manj dobre ne, žal pa temu vedno tako.