Skip to content Skip to footer

Z mentorstvom do knjige!

Pot do kvalitetne knjige

Vstopite v program MENTORSTVO

od
264

Svetovanje in analiza vašega besedila, vključno z lektorsko analizo. Podajanje mnenja glede pisanja, strukture, jezikovne moči in potenciala besedila ter nasveti in usmeritev.

Prijavi se
  •  mentorstvo ena na ena
  • kritična analiza in mesta, ki bi jih bilo možno izboljšati
  • kako vašo knjigo povzema naš uredniški pregled
  • oceno lektorske analize in moči jezika
  • praktična orodja in korake za izboljšavo
  • brezplačno vizijo, kako naj bi grafično vaša knjiga izgledala od formata,
  • materialov in preloma
  • in veliko motivacije

Menotrstvo in motivacija bi morali iti z roko v roki. Sama se spomnim, nedavno, ko sem znanemu pisatelju dala v branje svoj nov dramski tekst. Usmeritev, motivacija kot tudi pohvala sta mi dala toliko zagona za naprej. Kritično mnenje je nujno saj morda kot avtor na intuitivni ravni že veste, da nekaj z besedilom ne deluje ali pa zaradi zavrnitve menite, da ste napisali najslabši tekst, pa temu ni tako.

Pri teh je navadno tako, da prevzamejo avtorske pravice, grafično oblikovanje, uredništvo, lekturo in prodajo, tako nad svojim rokopisom več nimate nobene kontrole. Navadno prejemete nekaj izvodov. Načeloma je postopek enak pri klasični založbi, vendar tam dobite za odkup avtorskih pravic honorar za izajo knjige. Načeloma se nam avtorji nad takšnimi potmi pritožujejo, saj je to skoraj tako kot bi knjigo zgolj predali in potem z njo razen nekaj izvodov ne dobili nič.

Pri Ekslibrisu smo že pred 11.leti dodobra opisali samozaložniško pot oz za avtorje, ki se podajajo na to pot razvili celostno asistenco in pomagali številnim avtorjem do njihove sanjske knjige.

O samem postopku izdajanja knjig, si lahko danes preberete že na vsakem blogu in vsakdo ponuja najboljšo pot za izdajo vaše knjige. Tu pa smo si pri zastavljanju vprašanj postavili novo.

Ne govorimo o tečajih kreativnega pisanja, govorimo o konkretnih smernicah s katerimi boste lahko izboljšali besedilo. Morda ima vaše besedilo potencial in bi ga želeli oddati v klasično založbo, pa morda struktura ni smiselno urejena, morda prid določenih poglavjih ni pravega smisla.

V tujini je tako pojem ghostwriting zelo znan, pri čemer pri nas za to besedo še nimamo ustreznega prevoda. Kljub temu, da prestavlja pojem veliko vprašanj je takšna oblika pomoči pisanja spominov, biografij ali celo romanov znana praksa. Ghostwriting pomeni izdelavo besedila za naročnika, na katerega preidejo vse uporabne, intelektualne in avtorske pravice.

 

Ni več skrivnost, da lahko vsakdo izda svojo knjigo, če ima le malce pisateljske volje, dobrega lektorja in predvsem veliko željo po svoji knjigi.

Seveda lahko knjigo danes z malce iznajdljivosti izdate že zastonj, lahko pa jo celo prevedete, napišete v tujem jeziku in ponudite globalnemu distributerju Amazon, ki bo vašo knjigo celo natisnil in odposlal ob vsakem oddanem naročilu ter stroške tiskanja odštel od vašega honorarja.

V Sloveniji predstavlja izdajanje knjige vseeno določen strošek, ki pa ga je smiselno investirati oz se nanj podati s kvalitetno knjigo.

Pri naši založbi dobite poljubno število izvodov, obdržite avtorske pravico in aktivno sodelujete pri razvijanju grafične podoboe kot vseh ostalih korakih. Vsak avtor si svojo knjižno pot zamišlja drugače in prav je tako. Saj drugače izdajanje knjige ne bi bilo niti malo zabavno in je zgolj priti na cilj povsem duhamorna zadeva.

Drugi del mentorstva pa je namenjen debati o grafično prepričljivi podobi in berljivosti vaše knjige. Knjiga je lahko še tako dobra, če pa je grafičen polom, ne bo prišla do bralcev, saj najprej knjigo ocenjujemo z očmi. Tu mislimo predvsem na izbor tipografij, materialov tiskanja in celostne grafične podobe knjige.

mentorstvo

Grafična pomoč

od
4990h/€

V kolikor ste že v fazi oblikovanja besedila in potrebujete grafične napotke ali pa z oblikovalcev ne zmoreta zaključiti projekta ali pripraviti knjige na tisk ter potrebujete posvet glede same izdaje smo vam na voljo za individualno svetovanje. Po posvetu pa imate še 20% popust pri grafični pripravi zo popravkih.

prijavi se